Aarhus Ø er godt på vej til at blive en mangfoldig bydel med en bred vifte af boligtyper og et spændende byliv. Mange af byggerierne står allerede færdige og indflyttede. Flere er på vej. Her på siden kan du finde en oversigt over de kendte projekter i bydelen samt finde links videre til projekternes egne hjemmesider.

I 2018 valfartede sejlere fra hele verden til Aarhus og Sejlsportscenteret på Aarhus Ø. Anledningen var verdensmesterskabet i samtlige, olympiske sejlsportsdiscipliner. Omkring 400.000 atleter, trænere, pressefolk, frivillige og tilskuere besøgte under arrangementet Aarhus.

Sejlsportscenteret blev indviet i maj 2018 af det danske kronprinsepar. Det er finansieret med støtte fra A.P. Møller Fonden, Nordea Fonden, Salling Fondene og Aarhus Kommune. Ud over to store bådehaller indeholder byggeriet værksteds-, klub- og mødelokaler, kontorer til medarbejdere fra sejlklubberne, Dansk Sejlunion og Team Danmark, loungeområde og mulighed for overnatning.

Aarhus Internationale Sejlsportscenter ligger på den yderste mole ved indsejlingen til Århus lystbådehavn ved Bugtpromenaden, med udsigt ud over og direkte adgang til Aarhus Bugten.

Læs mere om projektet på Aarhus Internationale Sejlsportscenters hjemmeside


Ejendomsselskabet Olav De Linde står bag boligbyggeriet SHiP, som har fået sit navn efter danske traditioner for skibsbyggeri,
som er kendt for godt håndværk og optimal indretning.

Byggeriet er tegnet af tegnestuen Arkitema Achitects og indeholder 202 lejligheder fordelt over syv etager. Der er terrasser eller altaner til alle lejlighederne. Dertil kommer begrønnede gårdrum med plads til ophold og leg. Facadeelementerne er beklædt med natursten og glaspartier samt altaner med glasværn er medvirkende til at give SHIP sin særlige identitet.

SHiP var oprindeligt planlagt, som et erhvervsbyggeri, men er siden blevet konverteret til at indeholde boliger. 

Du kan læse mere om projektet på SHIPs egen hjemmeside


Z-huset er det første byggeri, som gik i gang på Aarhus Ø tilbage i 2008. Det gik dog i stå igen, da finanskrisen ramte Danmark såvel som resten af verden. I 2014 blev byggeriet af Z-huset genoptaget. Efter genoptagelsen tog et nyt arkitektfirma - Sahl Arkitekter - over og formen på byggeriet blev ændret. Det kombinerede bolig- og erhvervsbyggeri med tilhørende p-kælder i to etager stod færdigt og indflytningsklart i 2017.

Z-Husets skalering hænger sammen med beliggenheden mellem lystbådehavnen og Bernhardt Jensens Boulevard. Langs boulevarden er bygningshøjden ti etager, mens den trapper ned til miljøet omkring lystbådehavnen.

Du kan læse mere om Z-huset her


Det almene boligbyggeri "Havnehusene" og det private boligbyggeri "Kanalhusene" er begge tegnet af samme tegnestue; Luplau og Poulsen. Det betyder, at de to projekter - som tilsammen danner en hel boligkarré - arkitektonisk smelter sammen.

Brabrand Boligforening står bag Havnehusene, som er et CO2-neutralt byggeri, hvor energien dels kommer fra spildevand fra bygningen, dels fra jordvarme. Byggeriet består af 83 familie- og seniorlejligheder og 182 ungdomsboliger. Dertil kommer fælles væksthuse samt terrasser på tagene. Hver opgang er fælles om et væksthus og en terrasse men har også adgang til de andres. Byggeriet stod klar til indflytning i 2015.

Brabrand Boligforenings byggeri på Aarhus Ø er hædret flere gange for dets arkitektoniske kvalitet. I 2015 modtog Havnehusene en plakette af Aarhus Kommune for præmieret arkitektur i kategorien Nybyggeri på baggrund af den forståelse for arkitektur og kvalitet, som klart kommer til udtryk i bygningen. Ikke lang tid efter fulgte byggebranchens hæderspris Årets Byggeri i kategorien Bolig.

Læs mere om Havnehusene på byggeriets egen hjemmeside


Kanalhusene er opført 2014-17 og er beliggende på det nye Aarhus Ø med udsigt til både lystbådehavnen, Bugten og den store kanal langs Bernhardt Jensens Boulevard. Byggeriet rummer 148 lejligheder opdelt i mindre huse i forskudt højde med forskellig kig til vandet, havnen og Aarhus.

Kanalhusene er private ejerboliger og består af 9 mindre forbundne bygningskroppe med 148 lejligheder og grønne tage, som ligesom Havnehusene har forskellige højder. Byggeriet er udført med facade i dansk tegl og med et varierende farvespil, der skaber et meget karakteristisk udtryk.

Det almene boligbyggeri Havnehusene og Kanalhusene er begge tegnet af samme tegnestue; Luplau og Poulsen. Det betyder, at de to projekter - som tilsammen danner en hel boligkarré - arkitektonisk smelter sammen.

Du kan læse mere om projektet på www.kanalhusene.dk

Ungdomsboligerne på Aarhus Ø var de første til at blive indflyttet i bydelen. De fire punkthuse har hvert deres særlige karakter og er placeret med en fælles opholdsplads i midten. 

Marina House er det eneste af de fire punkthuse, som består af privatejede boliger. Byggeriet med de grønne altaner er 8 etager højt og der er 45 boliger i huset – mange med udsigt til lystbådehavnen.

Læs mere om Marina House her

Grundfos Kollegiet med de vertikale striber på facaden består af 159 lejligheder og er ligesom Marina House tegnet af den aarhusbaserede tegnestue Cebra. Bag kollegiet står en selvejende institution, der består af Ingeniørhøjskolen og Maskinmesterskolen. Derudover sponsorerer Grundfos bl.a. klimaløsninger og afprøver nye grønne teknologier i byggeriet. Eksempelvis måles beboernes forbrug af vand, el og varme konstant med henblik på at udvikle bæredygtigheden i byggeriet endnu mere.

Læs mere om Grundfos Kollegiet her

Vulkanen med den markant orange farve i facaden er tegnet af arkitektfirmaet Cubo og indeholder 50 boliger fordelt over 6 etager. Det er boligforeningen Ringgården, som står bag både Vulkanen og dets nabo – Det Store Havnehus. Huset er et 0-energibyggeri – blandt andet på grund af dets tag, som er foldet og beklædt med solceller. Vulkanen byder også på tagterrasse samt flere forskellige fælleslokaler for husets beboere.

Læs mere om Vulkanen her

Det store Havnehus er tegnet af Arkitema og ejet af Boligforeningen Ringgården. Som Vulkanen har også dette byggeri et stort fokus på bæredygtighed. En solmark på taget og markante solceller på den sydøstvendte facade betyder, at højhuset kan producere energi nok til at dække både varme- og elforbruget i ungdomshøjhuset. Hertil kommer, at kun snavset ryger ud med badevandet, når beboerne i de 99 boliger tager bad. Varmen trækkes nemlig ud af det beskidte badevand og genbruges. 

Læs mere om Det Store Havnehus her

Nicolinehus er tegnet af AART Architects og består af to selvstændige karréer på 12 og 17 etager i rødt tegl. Heri er 240 boliger, hvoraf de 180 er ejerlejligheder, og de resterende 60 er lejelejligheder samt kontorlejemål, butikker, en central markedshal med caféer og stande, der sælger mad og drikke samt en parkeringskælder med plads til 450 biler.

Bydelens første dagligvarebutik er ligeledes en del af Nicolinehus.

Du kan læse mere om byggeriet Nicolinehus her


Byggeriet med den ikoniske arkitektur, tegnet af CEBRA og JDS Architects, hollandske SeARCH og franske Louis Paillard, stod færdig og indflyttet i 2013. Isbjerget består af 208 lejligheder, hvoraf ikke to er ens. Byggeriet har siden sin opførelse vundet stor international hæder – blandt andet vandt Isbjerget prisen for verdens bedste boligbyggeri ved den store ejendomsmæglerkonference "MIPIM" i Cannes i 2013.  

Læg mærke til, at altanernes farve varierer. Det gør de, fordi der er mere behov for at skærme for indkig for neden, og for at gøre udtrykket lettere for oven. Men også for at skabe en direkte reference til is. Indlandsisen har samme intense farve helt tæt på havoverfladen og jo længere op på Isbjerget man kommer, jo mere hvid bliver isen også.

AART Arkitekter har tegnet de fem punkthuse, som tilsammen danner Pakhusene på Aarhus Ø. Tre af bygningerne er opført til erhvervsformål, mens de resterende to bygninger er opført som ejerlejligheder til beboelse. Pakhusene er Aarhus Ø’s første erhvervsbyggeri. Første etape af Pakhusene blev indflyttet i 2017 mens anden etape af byggeriet blev indflyttet i 2020.

Pakhusene er baseret på principper om deleøkonomi og sammenhold – det handler om at have adgang til ting frem for at eje dem. Derfor er der også er fælleskantine, fitness, sauna og tagterrasse i byggeriet ligesom de mange virksomheder deler mødelokaler og kan være med i delebilsordninger. Pakhusene er desuden DNGB-guldcertificeret, hvilket betyder, at de har opnået en særlig grad af bæredygtighed i byggeriet.

Du kan læse mere om Pakhusene her


Første etape af boligbyggeriet Lighthouse stod færdigt i 2012 og er tegnet af arkitektfirmaet 3XN. De tre bygninger som er opført, indeholder 212 ejerlejligheder, 4 byhuse og 50 almene boliger.

De resterende to bygninger, der blandt andet indebærer højhuset Lighthouse 2.0, stod færdigt i slutningen af 2022. Byggeriet står som et arkitektonisk fyrtårn for Aarhus og er 142 meter højt med 45 etager. Det er offentlig adgang til øverste etage med blandt andet en udsigtsplatform. Derudover kommer der bylivsaktiviteter i form af bl.a. undervisningslokaler til skoleklasser med akvarier, rørebassiner med dyr fra havet og et maritimt multirum.

Sideløbende med byggeriet af Lighthouse 2.0 etableres også sidste del af Ø-Linjen. Det grønne strøg, som når færdigrealiseret strækker sig over hele Pier 4 på tværs af de fire øer, som udgør den yderste del af Aarhus Ø.

Du kan læse mere om Lighthouse her


Aarhus er en by med plads til at udfolde sig. Vi har alle mulighed for at tage ansvar for eget liv og udnytte egne evner. Vi er samtidig en by, hvor vi i fællesskab hjælper dem, der har brug for det. Med Generationernes Hus tager Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening et fælles ansvar for at bidrage hertil. Generationernes Hus er et moderne bud på flere generationer under samme tag.

Generationernes Hus er opført i et samarbejde mellem flere magistratsafdelinger i Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. Byggeriet, som er tegnet af RUM og ERIK Arkitekter A/S, har 304 boliger og en daginstitution med både vuggestue og børnehave. Der er også fællesfaciliteter for både beboere og lokalområdet i byggeriet. Byggeriet er indflyttet.

Fællesfaciliteterne tæller blandt andet: en café, træningsfaciliteter og fælleslokaler.

Boligerne fordeles med: 40 ungdomsboliger, 40 familieboliger, 24 handicapboliger, 100 ældreboliger, 100 plejehjemsboliger.  

Læs mere om Generationernes Hus på www.generationerneshus.aarhus.dk


Byggeriet Havneholmen er tegnet af C.F. Møller og indeholder knap 400 lejeboliger af forskellige størrelser. Lejlighedskomplekset, som blev indflyttet i 2016, er opført som boligblokke i varierende højder mellem fem og tretten etager og indeholder både familie- og ungdomsboliger samt 140 seniorboliger. Havneholmen er omkranset af kanaler og har desuden Ø-Linjen lige foran sig.

Læs mere om projektet på www-havneholmen-aarhus.dk


Det er Anpartsselskabet Bassin 7 - med Anders Holch Povlsen og Rune Kilden i spidsen - der står bag det 43.000 kvm store, nye hotel på Aarhus Ø., som udvendigt er udformet som et spiralforløb - en karré, der snor sig om sig selv og inviterer besøgende op på toppen af hotellet. Hotelkæden Scandic lejer sig ind i byggeriet, der får ca. 350 værelser samt konferencesale med plads til 700-800 konferencegæster. 

Byggeriet kommer også til at indeholde kontorer til erhverv samt en spaafdeling på ca. 2.000 kvm fordelt på de fire øverste etager. Her bliver også et loungeområde og en skybar. 

Byggestart forventes i første halvdel af 2022 og et færdigt projekt i starten af 2026.

 

På spidsen af Ø4 ved Bassin 7 ligger boligbyggeriet AARhus. Byggeriet med gårdrum, beboerhus og 255 unikke lejligheder er tegnet af BIG – Bjarke Ingels Group. Bygningens form udgør to store AA’er, der hilser besøgende velkommen til Aarhus. Den aftrappede form sikrer også, at alle lejligheder får både sol og havudsigt fra de tilhørende terrasser og taghaver.

Til byggeriet hører også to forskellige slags huse: 20 fritliggende badehuse og 51 aktivitetshuse - sidstnævnte er integreret i byggeriets stueetage.

Køberne af de fritliggende badehuse har forpligtet sig til hver at lave mindst 10 offentlige og udadvendte arrangementer om året, der kan være med til at skabe byliv helt ud på spidsen af Bassin 7. Dertil kommer et forbud mod at have gardinerne trukket for, når beboerne ikke er hjemme. Der skal nemlig være noget at kigge på for alle de besøgende, der kommer forbi.

Også i de godt indbyggede aktivitetshuse er der mulighed for at lave publikums-orienterede aktiviteter.

Ved siden af AARhus-byggeriet er der opført et teater, som huser Teatret Gruppe 38.

AARhus er en del af Bassin 7-området, som du kan læse mere om her: Bassin 7


Den stjerneformede bygning tæt ved vandet er tegnet af tegnestuen Kjær & Richter sammen med Christensen & Co Arkitekter Bygningen er på 38.000 kvadratmeter, og danner rammerne om hverdagen for 2.700 studerende, undervisere, forskere, iværksættere og virksomheder. Bygningen huser Aarhus Universitet (Ingeniørhøjskolen), Aarhus Maskinmesterskole og en række private virksomheder, blandt andet en del af Incuba med fokus på cleantech (erhvervspark for startup-virksomheder). Under bygningen findes en parkeringskælder 450 offentlige p-pladser.

Bygningen fungerer med sine mange og innovative energiløsninger som et laboratorium i skala 1:1. Navitas er blandt andet opført som fuldskala energilaboratorium, hvor bærende konstruktioner, energistyringssystemer samt køle- og ventilationsanlæg er fuldt tilgængelige for forskere og studerende. Byggeriet fremstår som et internationalt fyrtårn for energibesparelser og anvendelse af energiteknologier, opført som Energiklasse 1.

Derudover opfylder Navitas også principperne for integreret energidesign. Det betyder, at bygningen konstant tilpasser sig sine brugere med det lavest mulige energiforbrug. På taget af Navitas forsyner 1280 solceller bygningen med energi, og i de nederste etager afkøles bygningen med havvand. Navitas er forsynet med intelligent regulering af ilt- og lysniveau for at sikre et optimalt indeklima og arbejdsmiljø.

Bestseller-byggeriet er tegnet af C.F. Møller og blev indflyttet i juni 2015. De enkelte volumener varierer fra en til tolv etager, og samlet rummer byggeriet ca. 22.000 m² kontorer, showrooms, foto- og filmstudier og kantine-restaurant. Under bygningen er der tre kælderniveauer med 450 p-pladser og ca. 400 cykelparkeringspladser.  Kontorkomplekset gør brug af bl.a. havvandskøling og solceller og er planlagt som et byggeri i lavenergiklasse 2015, dvs. med et energiforbrug, der er 50 pct. mindre end bygningsreglementets mindstekrav.

Karréerne er placeret i første parket til vandet ved Bassin 7 med naboer som Havnebadet, Teatret Gruppe 38 og AARhus-byggeriet.

Byggeriet omfatter to karrébebyggelser; den ene i en byhusagtig skala – Teaterkarréen - den anden i fire til ni etager - hotelkarréen. Det er aarhusianske SLETH Arkitekter, der er arkitekterne bag Karréerne og de i alt 177 lejligheder.

SLETH har fundet inspirationen til byggeriet i brokvarterenes og latinerkvarterets klassiske karréer. De varierende højder på Karréerne er samtidig med til at bygge bro mellem nabobygningerne og åbner byggeriet op mod vandet med den lave del af bebyggelsen placeret ud mod promenaden.

De to aarhuskunstnere Hans Krull og Peter Birk har sammen udsmykket to vægge i gårdrummene på Karréerne.

Læs mere om Karréerne på projektets hjemmeside

Kampanilen, som er et fritstående tårn beklædt med kobber og med en urskive i glas, er opført sammen med Karréerne. Tårnet er 19 etager højt og indeholder 75 unikke lejligheder. Bjarke Ingels Group (BIG) er arkitektfirmaet bag Kampanilen i samarbejde med ingeniørfirmaerne Arne Elkjær og Hamiconsult.

I kælderen af Kampanilen er der p-pladser, og i stueetagen bliver der butikker, café og restauranter.

Bygherren for Kampanilen er Anpartsselskabet Bassin 7 med bygningsudvikler Rune Kilden og Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen i spidsen, totalentreprenøren er Kaj Ove Madsen A/S.

Du kan læse mere om Kampanilen på projektets hjemmeside: https://kampanilen.dk/

Et af de første projekter på indre Aarhus Ø er Hængslet. Hængslet er tænkt som en byport i Nørreport krydset, som skal binde den eksperimenterende og højtbyggede arkitektur fra Aarhus Ø med Midtbyen. I udviklingen af projektet, har man sat byrum og byliv i centrum, og har udviklet Hængslet ud fra de principper. Teamet bag byggeriet er AAA United A/S, som består af Dorthe Mandrup A/S, Søren Jensen A/S og landskabsarkitekt Kristine Jensen. Det er Bestseller, der ejer byggefeltet.

Hængslet kommer til at have en åben arkitektur med bæredygtighed som omdrejningspunkt. Hængslet vil komme til at stå på søjler, hvilket giver transparens og hjælper med at bevare sigtelinjerne fra Nørreport kryds. Der vil være et markedet under bygningen, hvor øboerne og Aarhusianerne kan svinge forbi til en kop kaffe eller bid mad. Over markedet vil der være kontorlokaler, som vil bruges til bæredygtige virksomheder og upcycling.